Vi hälsar er alla välkomna till ett besök hos Judiska museet i Stockholm som sedan i juni 2019 åter öppnade sin verksamhet nu i ett hus med viktig historia både för riket, staden och för den Judiska församlingen. På platsen fanns från början det medeltida Vårfrugillet. Under riksdagarna fram till 1755 hade bondeståndet sin möteslokal här och under 1700-talet inrymdes stadens auktionskammare i huset.
Judiska församlingen flyttade in här 1795. En särskild lag, som gällde fram till 1838, bestämde vad judar fick göra och hur de skulle leva i Sverige. I lagen omtalades judarna som en egen nation och Själagårdsgatan blev därför centrum för judiskt liv i Sverige under nästan ett sekel. Här inrättades en synagoga och religionsskola, här bodde rabbinen, kantorn och kosherslaktaren. I källaren fanns ett rituellt bad, en mikva, och i köket bakades matzebröd till pesach åt församlingens medlemmar. Efter att församlingen 1870 flyttade till sitt nya hus vid Kungsträdgården användes huset först som Sjömanskyrka, polisstation och senare bostäder och kontor.
En minoritets kulturarv ligger ofta dolt under många lager av annan historia, som ansetts viktigare. Det speglar relationen mellan minoriteten och det omgivande majoritetssamhället. Judiska museet berättar om judisk tankevärld, om den judiska praktiken och om svensk historia. Museets samlingar består av föremål, bilder, dokument, brev och konst. Dokumentsamlingen består av allt från dagböcker, frimärken, vykort, manus till böcker, korrespondens, pass, skisser och så vidare. Mycket är ovärderligt men också delvis outforskat.
Tid: Måndag 18 november 2019, kl. 14.00
Anmälan: till Karin Norberg, karin.norberg@riksarkivet.se
Samling och adress: kl. 14.00 vid Judiska museets entré, Själagårdsgatan 19, Gamla Stan, Stockholm
Textunderlag och bilder i denna inbjudan kommer från Judiska museet. Bilden alldeles här ovan visar en interiör från museet och är tagen av fotograf Jean Baptiste Béranger. Bilden allra överst visar en haggada från Prag, tryckt 1837. Haggadan används vid Pesach, den högtid som firas till minne av israeliternas uttåg ur Egypten.
Denna inbjudan finns även som PDF här: Mabbas_Judiska_museet_2019-11-18