Måndag med Mabbas 14 maj 2018 – Musikverkets arkivdepå i Nacka

Amanda Nestoria Forsberg i rollen som Biens Drottning ur baletten Blommor och bin som gavs på Operan 1864. Fotot finns i Musikverkets samling artistfotografier, fotograf är Mathias Hansen. Forsberg var elev vid Kungliga Operan 1863 och var premiärdansös där 1864–69; därefter blev hon premiärdansös vid Hofoper i Berlin 1870–1882.

I år är det åtta år sedan regeringen skapade Statens musikverk. Men stora delar av verksamhetens samlingar har en brokig historia som är långt äldre.

Tre tidigare självständiga verksamheter som har försvunnit och vilkas samlingar har uppgått i Musikverkets är Stiftelsen Rikskonserter, Marionettmuseet samt Sveriges Teatermuseum som i sin tur har sitt ursprung i Drottningholms teatermuseum.

Hos Musikverket finns sedan 2011 den projektstödjande Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Scenkonstmuseet (f.d. Musik- och teatermuseet fram till 2014 och dessförinnan Musikmuseet fram till 2010) i Kronobageriet, Elektronmusikstudion och skivbolaget Caprice Records. Förutom arkivdepån i Nacka har myndigheten även en föremålsdepå i Tumba.

Varmt välkomna till MABBAS och medlemsvisningen av Musikverkets arkivdepå i Gäddviken, Nacka!

TID: Måndag 14 maj 2018, kl. 14-16
PLATS OCH SAMLING: Vi samlas strax före kl. 14 vid entrén till depån som ligger på Kvarnholmsvägen 56. För den som vill kombinera besöket med lunch före eller en fika efteråt finns Milou Café & Restaurang på samma adress. Buss 402 avgår från Slussen, hållplatsen heter Gäddviken.
ANMÄLAN: Så snart som möjligt men senast onsdag 9 maj till Karin Norberg i styrelsen, karin.norberg@riksarkivet.se

Två exempel ur Musikverkets samling av franska stereokort från andra hälften av 1800-talet.
Samlingen innehåller främst scenbilder från olika operor och pjäser vars scener är uppbyggda av kulisser av kartong och figurer gjorda i papp, gips eller lera och som sedan avfotograferades.

Inbjudan finns som PDF för utskrift här: MABBAS_2018-05-14_Musikverkets_arkivdepa_Nacka

Kommentarer är stängda.
%d bloggare gillar detta: