Måndag med MABBAS – Rolf de Maré Studycenter den 10 november 2014

Rolf de Maré i sitt bibliotek.

Rolf de Maré i sitt bibliotek.

Dansmuseet är ett mångkulturellt museum och kulturcenter mitt i Stockholms city. Dansmuseets bibliotek, videotek och arkiv utgör tillsammans Rolf de Maré Study Center. I biblioteket finns litteratur om dans och relaterade kulturhistoriska ämnen från olika delar av världen. Videoteket omfattar cirka 3 000 filmer, på videoband eller dvd, sökbara i en databas. Arkivet består av svenska och utländska teaterprogram, pressklipp, enskilda arkiv samt person- och fotoarkiv. Rolf de Maré Study Center är ett referensbibliotek och arkiv vars samlingar inte är tillgängliga för utlån men väl för tidsbokade studier av materialet på plats.

Alla medlemmar i Mabbas hälsas välkomna till en visning av fotoarkivet, arkivet och biblioteket. Efteråt blir det en fika- och frågestund.

Plats: Dansmuseet, Drottninggatan 17, 111 51 Stockholm
Tid: Måndag 10 november 2014, kl. 14
Anmälan: Senast måndagen den 3 november till Karin Norberg i styrelsen.

MER INFORMATION OCH LÄNKAR OCH FLER BILDER
Dansmuseet öppnade 1953 i en källare på Operan. Grunden för museets samlingar är Les Archives International de la Danse i Paris skapat av Rolf de Maré. Bilden ovan visar Rolf de Maré i sitt bibliotek. En annan betydelsefull person för Dansmuseets tillkomst och utveckling är Bengt Häger som var generalsekretare på arkivet i Paris och därefter museichef under många år. Samlingarna och verksamheten har under åren utökats successivt och flyttat flera gånger tills 1999 då museet kunde flytta in i det vackra bankpalatset vid Gustav Adolfs torg, byggt 1918. Våren 2013 var det dags att flytta igen, denna gång till Drottninggatan 17.

Dansmuseet: http://www.dansmuseet.se/sv/om-dansmuseet/
Rolf de Maré Studycenter: http://www.dansmuseet.se/sv/om-dansmuseet/study-centre/

Bildcollage skapat utifrån bilder från Bildmuseets hemsida.

Bildcollage skapat utifrån bilder från Bildmuseets hemsida.

 

Nästa inlägg
Kommentarer är stängda.
%d bloggare gillar detta: